Winter actie !

Goed de autoruit krabben is een kunst

Krabben, het is een rotklusje. Maar wie de autoruiten slecht of zelfs helemaal niet ijsvrij maakt, is een gevaar op de weg en kan bovendien een prent van 230 euro krijgen. Wie bepaalt eigenlijk of het ‘krabwerk’ goed genoeg is?

Markus van Tol van de ANWB raadt automobilisten aan bij kou een kwartiertje eerder op te staan. ,,Maak van krabben geen haastklus”, zegt hij. ,,Goed krabben is een kunst.” Zo zetten veel Nederlanders eerst hun wagen aan en de verwarming op volle kracht. Volgens Van Tol is dat onwenselijk. ,,De motor verspreidt dan dampen die én slecht zijn voor het milieu, en voor jezelf. Daar wil je niet in staan…” Bovendien helpt het volgens de ANWB-zegsman weinig. ,,Voordat de lucht warm genoeg is om het ijs te smelten, heb je zelf alles grotendeels al weggehaald.”

Er zijn zelfs voorbeelden bekend van wagens die gestolen werden, omdat de bestuurder het voertuig alvast warm liet draaien en zelf nog even naar binnen was gegaan. Beter is het om de avond er voor een speciaal anti-vriesdoek voor de ruit te hangen. Ook de spuitbussen met ruitontdooier die in winkels worden verkocht, helpen.

Motoren
,,Ze zeggen dat die vloeistoffen slecht voor het milieu zijn, maar dat valt mee. Het laten draaien van de wagen is veel slechter”, stelt Van Tol. Ook niet doen: warm water over de ruit. Dan kan je raam knappen. De woordvoerder noemt goed krabben essentieel. ,,Ga niet rijden onder het mom; het smelt vanzelf wel. Ook na enkele meters kun je al iemand aanrijden met zulk slecht zicht. Overal om je heen moét je goed naar buiten kunnen kijken.”

Hoeveel bestuurders er elke winter op de bon gaan, wordt niet bijgehouden. Wel berichten meerdere korpsen met enige regelmaat over prenten voor slecht gekrabde ruiten.

DUS PROFITEER NU VAN DEZE LEUKE ACTIE EN VERRAS UW RELATIES MET EEN STEVIGE IJSKRABBER MET UW EIGEN NAAM.